Het aanbod aan wijnen is groot. Zo groot dat verdwalen makkelijk is. Loop eens een gemiddelde wijnhandel in en kijk eens rustig rond. De kans is groot dat het je gaat duizelen. Ik heb daar iets op gevonden. Iets nieuws? nee zeker niet maar wel iets dat je gaat helpen om bijzondere en vooral lekkere wijnen te selecteren. Een wijn openen, inschenken om er daarna van te genieten moet immers een feestje zijn, simpel toch?

In de winkel staan meer dan 500 soorten wijnen te wachten om van eigenaar te wisselen, wijnen met een verhaal. Die verhalen vertel ik je graag. Wat ik je ook graag vertel is dat wij ons niet alleen specialiseren op wijn. Nee tuurlijk niet! Er zijn nog zo veel andere mooie dranken op deze wereld en laten we eerlijk zijn; we kunnen niet allemaal van wijn houden. Als je alleen wijnliefhebber bent kan je het beste direct naar www.drankenspeciaalzaakpeet.nl gaan en je daar gaan zitten verlekkeren, wellicht bestel je ook wat ;-)

Als je openstaat voor andere bijzondere dranken is het de moeite waard om verder te lezen!

Wat je hopelijk gaat opvallen dat alle onderstaande productgroepen 2 dingen gemeen hebben. Het eerste is dat ze gemaakt zijn met liefde, passie en ambacht en als tweede dat zij allemaal opgevoed zijn met hout. Houten vaten geven karakter aan een drank. Niet te veel, niet te weinig. Dat kan je wel aan de makers overlaten!

Cognac niet alleen voor ouwe.....

Cognac heeft het een beetje moeilijk de laatste jaren. Veel mensen kennen het product niet of zijn vergeten hoe mooi dit product wel niet is. Negen liter wijn is er nodig om 1 fles cognac te maken. Tel hierbij de jarenlange fust lagering op en zo'n “dure” fles cognac is dan ineens niet zo duur meer! Cognac is het product om een goede maaltijd af te sluiten, al dan niet met een heerlijke sigaar. Maar die dan wel buiten roken hè.

Het product Cognac is oud, erg oud. Cognac is in de 16de eeuw ontstaan in de Cognac streek. Deze ligt, en ik hoop dat dat je niet zal verbazen, in Frankrijk. Het woord Cognac is beschermd. Dus alleen als het distillaat uit deze streek komt, mag het Cognac heten.

Cognac is eigenlijk een brandewijn. Men maakt deze brandewijn van wijn en deze moet gemaakt zijn van minimaal 90% Ugni Blanc, Colombard en Folle Blanche druiven. De grond waar deze druiven in staan is zeer belangrijk en bestaat voornamelijk uit kalk. Deze grondsoort zorgt voor de verfijnde smaak.

Cognac is eigenlijk een brandewijn. Men maakt deze brandewijn van wijn en deze moet gemaakt zijn van minimaal 90% Ugni Blanc, Colombard en Folle Blanche druiven. De grond waar deze druiven in staan is zeer belangrijk en bestaat voornamelijk uit kalk. Deze grondsoort zorgt voor de verfijnde smaak.

Door de witte wijn twee keer te distilleren, ontstaat er een vurig drankje van maar liefst 80% alcohol. Nog niet echt drinkbaar dus. Om er voor te zorgen dat de brandewijn lekker te drinken is, wordt het distillaat voor minimaal 2 jaar opgesloten in eikenhouten vaten. Deze zorgen voor de vanillesmaak en dus voor de fluwelen zachtheid. Zodra het rijpen klaar is, worden cognacs van verschillende gebieden en jaren geblend in grote vaten. Hierdoor “trouwen” de cognacs met elkaar en vormen daardoor een perfect huwelijk.

Hoe ouder een cognac des te zachter. Een VS rijpt minimaal 2 jaar, een VSOP minimaal 4 en in een XO zitten cognac soorten van minimaal 10 jaar oud.

Armagnac

Naast Cognac heb je ook Armagnac. Armagnac wordt gemaakt in de Armagnac streek en wordt slechts 1 keer gedistilleerd. Het andere verschil met cognac is dat Armagnac wettelijk maar 1 jaar hoeft te rijpen.

Brandy 

Brandy is een verzamelnaam voor verschillende soorten brandenwijnen. Hierbij kan je denken aan de Metaxa uit Griekenland, Asbach Uralt uit Duitsland en Vecchia Romagna uit Spanje.

Grappa

Daarnaast verdient Grappa, de Italiaanse variant van cognac, de nodige aandacht. Dit product wordt gemaakt van de overgebleven druivenschillen en pitjes bij de bereiding van wijn. Vaak is Grappa blank, maar door het lageren op eikenhouten vaten krijgt het kleur en meer smaak. Heerlijk met een sterke kop koffie en een zware maaltijd!

Whisky: vloeibaar Goud!

Whisky, je bent er fan van of je trekt een raar gezicht bij een slokje van dit vloeibare goud. Vloeibaar goud? Ja zo zie ik het. Is whisky duur dan? Hoor ik je denken. Welnee, cola is duur. Cola maken ze voor slechts 0,000002 cent en ze vragen er € 2,09 voor. Whisky ligt jaren te rijpen in kleine eiken vaatjes, te wachten tot dat hun geestelijk vader zegt; nu is het de tijd, de tijd om je voor te stellen aan de wereld van levensgenieters. 

Grondstoffen

Er zijn slechts drie grondstoffen nodig om whisky te maken. Gerst, Gist en Water. Gewoon puur dus. Oké, ook een distilleerderij, tijd (soms heel veel tijd) en gepassioneerde vaklui. Daarnaast komt de lekkerste whisky, wat mij betreft, uit het mooiste land van de wereld; Schotland. Een land met een rijke historie, een waanzinnig mooi landschap en vriendelijke mensen. Tel deze feitjes bij elkaar op en je begrijpt waarom ik whisky vloeibaar goud noem.

Assortiment whisky

Of whisky lekker is, bepaal je uiteraard zelf. Er zijn zoveel verschillende soorten whisky en ze hebben allemaal een eigen smaak. Geen whisky is hetzelfde! Dus, als je ooit eens kennis met whisky gemaakt hebt en deze ontmoeting was geen goede match, probeer het dan nog eens. Loop eens bij ons binnen en wij nemen je mee op reis, de wondere reis die whisky-trip heet. Bij ons staan meer dan 100 flessen whisky open waar je kennis mee kan komen maken. Wedden dat er een lekkere bij zit!

Momenteel hebben wij ruim 400 soorten whisky in huis. Voornamelijk Schotse whisky. Maar natuurlijk vindt je bij ons ook whisky uit landen zoals Amerika, Ierland, Japan, Taiwan en Nederland.

Mijn Favoriete whisky

Mijn voorkeur gaat zelf uit naar een whisky die gebotteld is door onafhankelijke bottelaars. Deze mannen, sorry maar het zijn meestal mannen, zijn continu op jacht naar speciale vaten. In deze vaten zit whisky van een zeer bijzondere kwaliteit en daardoor ook van smaak. Zij kopen dit vat op, laten het rijpen en bottelen de whisky pas als zij vinden dat de tijd rijp is. Enkele Onafhankelijke Bottelaren die wij altijd op voorraad hebben zijn: Coopers Choice, Gorden&MacPhail, Signatory, Wemyss, Carn Mor, Kintra en The Ultimate. Deze laatste is van de Nederlandse onafhankelijke bottelaar Van Wees uit Amersfoort.

Peet’s Choice Whisky

Daarnaast labelen wij, in samenwerking met o.a. Kintra, met regelmaat whisky’s met ons eigen etiket. Onder ons eigen label vindt je alleen producten waarvan wij het waard vinden om ons label te dragen. Gewoon bijzonder dus. Zowel in kwaliteit als in smaak!

Rum: niet meer alleen voor piraten

Er was een tijd dat rum de favoriete drank was voor piraten. Bezopen voeren zij over de zeeën en plunderden alles wat ze tegen kwamen. Nu wordt rum overal in de wereld “beschaafd” gedronken. In de mix of puur.

De oorsprong van Rum

Volgens mij komt de rum van oorsprong uit Brazilië. Daar noemt men de rum trouwens Cachaça. De Spanjaarden hebben daar voor het eerst suikerriet in de grond gestoken. Suikerriet produceert rietsuiker en dat is dus de basis voor rum. Het is belangrijk welke soort suikerriet je gebruikt. Kwalitatief betere suikerriet levert betere rumsoorten op. Logisch toch? Aan het suikerriet wordt water en gist toegevoegd zodat de vergisting op gang komt. Door deze vergisting ontstaat onder andere een zoet sapje met wat alcohol. Dit alcoholhoudend sapje word gedistilleerd tot rum.

Verschillende soorten rum

Er zijn vele soorten rum. Van rumsoorten waar ik de ramen mee schoonmaak tot rumsoorten waar de hemelpoort van open knalt. De verschillen ontstaan door de kwaliteit van de grondstoffen, de manier van distilleren, de wijze van rijpen en vooral……….. ja daar is tie weer; de ambacht en passie waarmee de rum gemaakt wordt. Is de rum een massaproduct? Prima. Veel cola en ijsblokjes en klokken maar. Komt de rum uit één enkel vaatje en is er veel aandacht aan besteed? Top. Drink deze als een goede whisky of cognac. Ken je dat verhaal van dat engeltje dat over je tong piest? Zo smaakt het!. Tenminste dat denk ik dan maar ;)

Rum distilleren

Omdat distilleren erg belangrijk is in het hele proces nog even het volgende. Er zijn drie manieren van distilleren:

  • De eerste is de Spaanse stijl. De basis grondstof is melasse. Dit is een stroopachtig bijproduct van de productie van suikerriet en er wordt gebruikgemaakt van kolomdistillatie. Dit is een continu proces. Hierdoor ontstaan de wat eenvoudige rum soorten zoals Bacardi en Havanna Club
  • Een andere stijl is de Engelse stijl. Ook hier is de basis melasse, maar de destillatie vindt plaats in een Pot Still. Precies, waar ook goede whisky in wordt gestookt! Het eindproduct is hierdoor voller van smaak. Een mooi voorbeeld van een rum die gemaakt is op de Engelse stijl is bijvoorbeeld El Dorado.
  • Daarnaast is er ook nog de Franse Stijl. Deze eigenwijze Fransen gebruiken geen melasse, maar vers suikerriet sap. Daardoor is de smaak beduidend anders. Lichter en fruitiger. Een voorbeeld is Saint James.

Nieuwsgierig geworden naar rum? Kom gezellig eens langs in onze winkel in Leidschendam en laat je verrassen!

Port en Sherry: heerlijk te combineren met eten

Ik hou van lekker eten en drinken en sommigen zien dat aan mij. Ik niet, tenminste als ik niet langs een etalage loop of in de spiegel kijk. Ik vind het ook niet belangrijk hoe iemand eruit ziet. Wat ik wel belangrijk vind, is hoe de persoon van binnen is en…….. of hij/zij ook van lekker eten en drinken houdt.

Naast wijn zijn er twee dranken die waanzinnig goed combineren met eten.

Port

De eerste is port. Mij kan je na een maaltijd niet blijer maken dan met een uitgebreide kaasplank. Geen kaasplankje met van die zielige blokjes en schijfjes kaas maar gewoon flinke brokken! Daarnaast een fles goede port. Geen glaasje maar een fles zodat je zelf je glas kan bijschenken. Dat geeft zo’n rijk gevoel!

Graham’s Port

Zelf heb ik alleen port van Graham’s port in huis. De historie van W&J Graham’s gaat maar liefst drie eeuwen terug. De broers handelden toen in textiel. Omdat een klant ze niet kon betalen namen ze in 1820 27 vaten port mee. Dat viel zo goed in de smaak dat ze het textiel aan de wilgen hingen en zich volledig gingen richten op het maken van port. Niet zomaar port, maar de beste uit de Douro vallei. En dat is ze gelukt! Graham’s is momenteel nog steeds groeiende en een onafhankelijk familiebedrijf. En vooral van dat laatste hou ik.

Sherry

Als je aan sherry denkt, denk je vaak aan een of andere oude tante. Maar heb je wel eens een haring gegeten en daarbij een glas Manzanilla sherry gedronken? Ik denk het niet, want vanaf dat moment denk je echt niet meer aan die oude tante!

Valdespino Sherry

Wij hebben maar 1 serieus sherryhuis in huis en dat is Valdespino. Het is een traditioneel huis waar ambacht en passie hoog in het vaandel staan. Zo worden er bij Valdespino nog altijd eiken vaten (foeders) gebruikt, terwijl andere huizen allang op roestvrijstalen vaten zijn overgestapt. Een goede Fino sherry rijpt minimaal 7 jaar voordat hij de eigenschappen heeft die deze sherry zo mooi ziltig en pittig maken. En net als de Fino heeft elk van de sherry’s van dit huis een eigen persoonlijkheid, een eigen karakter, of het nu de Oloroso is, de Amontillado of de Pedro Ximenez. Stuk voor stuk pareltjes!

Doorbreek een gewoonte en durf eens een gekoelde Fino in te schenken in plaats van een witte wijn. Serveer daar een heerlijke tapas schotel bij en jouw avond kan niet meer stuk. Wedden?